Veterinär Linda-Mari Landberg innehar AI kompetens för hund och är den veterinär ni möter vid fertilitetsutredningar, spermaexporter, insemineringar samt när ni vill ha hjälp att hitta optimala parningsdagar.

I Sverige får inseminationer på hundar bara utföras av veterinärer som genomgått speciell utbildning och för att få registrera sina valpar hos Svenska kennelklubben måste man följa deras regler för inseminationer. Läs vidare om det på deras hemsida, www.skk.se.

Linda-Mari utför vaginala inseminationer med färsk sperma eller färskkyld sperma. Vi hjälper gärna till vid spermaexport av färskkyld sperma. För att kunna ge dig bästa hjälp rekommenderar vi att du hör av dig i god tid innan tiken börjat löpa.
För att importera sperma till Sverige krävs det att sperman är samlad från ett handjur som vid samlingstillfället var id-märkt och att det finns ett hälsointyg att hunden inte visade tecken på smittsam sjukdom. Det är fritt att ta in sperma från hanhund registrerad i ett EU-land eller i Andorra, Liechtenstein, Norge, San Marino, Vatikanstaten, Island, Monaco eller Schweiz. Om sperman samlats från en hanhund i ett land utanför EU och förts till ett annat EU-land innan du tar in den i Sverige måste du ha tillstånd, se nedan. Vill du importera hundsperma från andra länder måste du först söka införseltillstånd hos Jordbruksverket.

Läs mer om det på jordbruksverkets hemsida, www.sjv.se.